Kumstvo i lekcija

Spremamo se da idemo kod kumova, stigla je nova beba treba da joj se da ime. Moj Živorad je kum. A kum nije dugme, čekaju nas na svečanom ručku, da pred celom familijom on kaže kako će se zvati devojčica. Danima već razmišljam kako da se osvetim Živoradu za njegovu aljkavost. Vrhunac je bio kad sam u prodavnici otvorila tašnu a na mene se iskezile njegove prljave gaće. To mu nisam htela oprostiti. Sad se evo lomim da li da mu danas priuštim malu kazno-osvetu. Moram ga naučiti pameti. Ništa za sobom ne rasklanja i ne vraća na mesto. Uvek ga ljubazno zamolim a on ništa. Neću ja sa njim da se svađam, dobiće on danas lekciju.

Moj Živorad voli da se licka i voli da bude tatralan. E spojiću mu te dve njegove strasti u jedno. Znate on veći deo vremena provodi u kupatilu, licka se, macka se, brije se, suši se fenom, glanca se, polira se. A voli i da napravi uvek neku malu predstavu, sada ću mu je ja spremiti. Gde god ide moj Živorad nosi svoj ranac i u njemu laptop i još koješta. Poznavajući ga očekujem, da će kad bude trebao da da ime, izvaditi svoj laptop, da napravi neku predstavu. E pa fino, dobiće je… Od mene!

Glancanje u kupatilu je završio, sada ga šaljem u prodavnicu da kupi piće. Pića imamo u kući koliko hoćete ali on to ne zna. Želim da ga udaljim, da bi mogla svoj plan da sprovedem u delo. Čim je izašao, uzimam njegov ranac. Vadim sve iz njega i donosim već pripremljene stvari koje ću mu staviti umesto onih izvađenih. Na dno stavljam tri teške piksle, kojih ima svuda po kući i redovno ga molim da ih vraća na njihovo mesto (što on naravnmo nikada ne čini). U jednu kesu sam spakovala nekoliko pari prljavih čarapa, koje sam jutros izvukla ispod našeg bračnog kreveta. Prljave gaće nisam htela da stavim, ne zbog njega, više zbog kumova, da ih ne šokiram. Kesu vezujem za kabl od njegovog laptopa, u koji takođe umotavam kabl od fena i njegovog električnog brijača (koje takođe nikada ne vraća na mesto). U sve te kablove guram i njegov porno časopis. Sada pažljivo stavljam časopis umotan u gajtane preko one tri piksle. Mora da ostane čitav, da se vide sličice. Pažljivo spuštam fen i brijač a između guram lap top. U zadnjem trenutku dobijam ideju, da spakujem i jedan neseser sa nešto šminke, koji neću zatvoriti. Sve sam to brzinski završila, pre nego se Živorad vratio. Potrudila sam se da ga spremna dočekam u predsoblju sa njegovim rancem i ostalim poklonima. naravno da bi odmah krenuli, da nema vremena da buta po rancu i ugleda sve ono.

*

Kumovi nam otvaraju vrata, lepo nas dočekuju i uvode u dnevni boravak. Tamo naređani stolovi i najbliža familija, koja je jedva čekala da dođe kum i da čuju ime. Sada moram biti mudra. Njemu sam uvalila piće i ostale poklone da on preda, da bi njegov ranac ostao kod mene. Moj Živorad kao kum dobija mesto na čelo stola, a ja sa njegove leve strane. Spuštam ranac između nas, znam da će uskoro hteti da uzme laptop, da bi izveo svoju malu predstavu. Tako i bi. Ja mu otkopčavam ranac, on pruža ruku, napipava laptop i kreće da ga izvlači. Malo teže ide, zbog svih onih kablova, fena , brijača. Živorad me pogleda i upita:

-Šta je ovo ovako teško?

Napravim se naivna i onako sa osmehom progovorim.

-Ne znam ja ništa Živorade moj. Možda si nešto oslabio, osto si bez snage.

Živorad sad već malo ljut, povuče onaj laptop i izlete prvo onaj neseser sa šminkom. Karmin pravo odlete kod kumove majke, ona ga uze u ruke i reče:

-Lepa boja kume! Crvena na radost.

Moj Živorad porvene, baš isto kao i boja onog karmina, čini mi se. Izvuče laptop iz ranca i pogleda dole, pa pogleda u mene. Ja se samo naivno osmehnuh a on brže bolje gurnu onaj laptop nazad. Meni promumlja kroz zube:

-Platićeš mi za ovo.

Ja mu uzvratih istim takvim mumlanjem:

-Neću… To si ti sad meni platio za one tvoje prljave gaće.

Ustade kum i poče sa zdravicom. Živorad šta će, poče i on da se smeška. Kad završi kum sa rečima dobrodošlice, najavi mog Živorada:

-A sada će naš kum da nam kaže koje ime je izabrao za našu prinovu u domu.

Živorad ustade i na brzinu izgovopri:

-Naša najmlađa kumica će se zvati Lea!

Kad zakuka baba tetka:

-I juuuuuuuuu… I juuuu… Lejaaaaaa… Kakvo je to ime Leja?

Kumov otac, to jest njen brat je poče tešiti:

-Nije Leja, tri slova Lea! L, E, A!

U to se uključi njihova treća sestra malo nagluva i upita sad ona:

-Kuku, jel ja to čuh da je ime Leja? Kakvo je to ime?

Sad nju poče da teši ona prva:

-NIje Leja sa četri slova. Tri slova Leja!

Svi popadasmo od smeha i moj Živorad se malo oraspoloži. Danima je birao ime za kumicu ali kumi se ni jedno nije sviđalo. Na kraju joj se Lea dopalo, ona je to izabrala. Valjda će baba tetke naučiti da kažu Leja sa tri slova. Moj Živorad pogleda u mene i zapreti mi prstom. Moš da preti kolko oće ali zna on mene. I da vam kažem nešto, više ga ne opominjem, sam stavlja sve svoje stvari nazad na mesto a prljave gaće i čarape menja u kupatilu, i stavlja u korpu za veš.

Advertisements

4 thoughts on “Kumstvo i lekcija

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s